Naar school

Naar school in Hongarije

Ook aan de zomervakantie komt een einde en dan ga je weer naar school. Voor Bartel betekent dat een nieuwe start op de Református Általános Iskola. Vanaf je zesde tot en met je veertiende jaar bezoek je deze school. Die begint altijd op 1 september, tenzij er zoals nu tussen de jaaropening en de eerste schooldag een zondag valt.

Zondagmiddag 2 september vond de openingsceremonie van het nieuwe schooljaar plaats. Alle kinderen zijn dan gekleed in een zwarte rok of broek met daarboven een witte blouse. Ze hebben bovendien een sjaaltje van de school om hun hals, tenminste als je ingeschreven bent. Dat was Bartel nog niet, zijn lakcimkaart was toen nog niet binnen. De leerkrachten dragen een grijs jasje. Dit kledingvoorschrift geldt alleen bij bijzondere gebeurtenissen. Van alle kanten stromen de kinderen met hun ouders naar de grote koepelkerk midden in Cegléd toe. De school staat er direct naast. Er volgt een dienst waarin duidelijk wordt dat we alles van de Heere God mogen verwachten en we ons ijverig in mogen zetten voor het schoolwerk.

Aan de school zijn drie hervormde predikanten verbonden. Zij verzorgen o.a. de weekopeningen en de catechese op school. Omdat de school nogal groot is, vinden die openingen op verschillende dagen plaats, er is geen grote aula o.i.d. Je moet dan wel een kwartier eerder naar school komen, je begint dan al om half acht.

Hoe zien Bartels schooldagen er uit?

Nadat het schooljaar voor geopend is verklaard, worden de kinderen de volgende dag verwacht. Bartel is welkom in groep 6A. In vergelijking met Nederland tel je er gewoon 2 jaar bij op, dan zit je op onze basisschoolgroepen. In Nederland zou Bartel naar de middelbare school gaan, maar hier loopt de basisperiode dus twee jaar langer door. Ook laten we Bartel groep 8 hier nog een keer doen (dus klas 6) omdat dat voor het leren van de taal beter is en het rekenniveau hier hoger ligt. Groep A betekent taalklas en B betekent kunstklas.

De kinderen krijgen een mentor die altijd op maandag het weekrooster met ze doorneemt. Iedere dag om 7.45 uur op school en op dinsdag om 7.30 uur i.v.m. de weekopening. De schoollessen stoppen om 13.35 uur of 14.30 uur. Daarna kun je tot 16.00 uur blijven om huiswerk te maken. Hier wordt vooral veel gebruik van gemaakt als beide ouders werken. Bartel komt naar huis zodra de lessen voorbij zijn. Voor alle vakken zijn er andere leerkrachten. Schriften, tekenmaterialen, papier en schrijfgerei moet je zelf aanschaffen, de boeken krijg je van school. Voor Bartel is er een juf bereid gevonden die hem Hongaars gaat leren tijdens bepaalde vakken. Met Engels, Hongaars en Sport lukt het Bartel goed om mee te doen, voor de overige vakken is het een stuk lastiger. Er wordt veel theorie gegeven, ook met rekenen, dan is het lastig om te zien waar het over gaat. Voorbeeldsommen zijn dan wel handig. We hebben ondertussen de instructiefilmpjes op internet ontdekt. Er worden ook veel toetsen afgenomen. Voor verschillende heeft Bartel een vrijstelling i.v.m. de taal. We schrikken niet als Bartel met een 5 thuiskomt, dat is het hoogste cijfer wat je hier kunt krijgen. En wat te denken van iedere dag 45 minuten sporten op school? Nou ja, voor Bartel vallen er daar 3 van af  i.v.m. piano- en Hongaarse les. Soms moet je ook op zaterdag naar school. Dat is omdat je dan een andere dag vrij krijgt om zo bijvoorbeeld een extra lang weekend of een volle vakantieweek te krijgen rondom een nationale feestdag. Dat is nu 1 keer gebeurd en is niet leuk, omdat je best moe bent van een gewone schoolweek.

Het is mogelijk om op school zowel het ontbijt als de lunch te gebruiken. Tussen de middag eten bijna alle kinderen hier een warme maaltijd. Zelfs ouders kunnen dat bestellen en nemen het dan in van die plastic 3-etage-emmertjes mee naar huis. Ook als je kind ziek is, kun je het eten gewoon ophalen. Bartel koos ervoor om thuis te eten, de vertrouwde Hollandse pot.

Bartel heeft zich ook opgegeven voor pianoles op de muziekschool. Dat wordt gesubsidieerd via de Staat en kan tijdens schooltijd, daarover de volgende keer.

Ontvang een hartelijke groet van ons drieën, Lorens, Joke en Bartel

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *